lunch brunch & fika

länge lever husmanskosten! forntidens mad var för visso brun & näringsfattig men med hjälp av vår skånska terroir lyfter vi fram historiska rätter som påminner oss om våra rötter & stärker oss som svenskar, nyanlända såväl som infödingar! våra nordiska säsonger tillsammans med duktiga producenter & leverantörer ser till så vi levererar smaskigt knasiga rätter året om! den röda tråden i våra fornnordiska matpreferenser är det sötsura saltat rökt & torkat kött gröt & gryn samt fiskkonserverna  korven får liksom vara protagonisten här då det är vi korvmadammer som styr & ställer men drakarna kräver lide variation så det ska ni också få kan hända ibland att vi går för långt men lyhörda är vi också så "nemas problemas" bara "don´t worry & be happy"! 

i svea lever vi gött & det betyder att arbetskraften är dyr som så bör vara... för att kunna hålla humana priser utan att tumma på råvarornas kvalité har vi därför valt att använda oss av ett pucksystem jo, extremt fula & högljudda små rymdskepp som piper när maten är klar alltså beställs all mat & dryck i baren & ja ni får ta en extra promenix & hämta den förhoppningsvis mumsiga maten alldeles själva!

 välkomna till köörvarnas & drakarnas rike!


rätter från kööörvalådan...

detta är vårt sätt att fira korvens moderna debut i svensk mathistoria... året var 1897 industrialismen pågick för fullt i svea  & stockholms allmänna konst- industriutställningen var ett sätt att visa upp våra fyndiga teknologiska framsteg & ny design men även ny modern snabbmat jo, korvmadammer & inte gubbar serverade de förstaste varmkorvarna i svensk historia först senare dök varm korvgubbarna upp med sin låda på magen tyvärr så förbjöds dem av hälsoskäl 1950 ingen vet riktigt vems hälsa det värnades om fler köörvkiosker ploppade upp då men kravet på rinnande vatten sabbade korvgubbarnas framtid gatuköken tog form dock utan korven som protagonist då kom även hamburgarna kebab & köttbullarna in i bilden 2019 har de flesta torg i landet en korvkiosk vilket vi är tacksamma för, länge leve varmkorven! 

2019 är vi svennebananer mer uppfinningsrika än någonsin & drakhusets korvmeny är inget undantag... 3 nya knasiga köörvar stoppas varje vecka & serveras på tre olika sätt kika nedan för höstens påhitt


"pinnen & pölsen" vår tolkning av USA:s hotdogs 105:- #veckans korv matig våffla på pinne -busig ersättning till det klassiska brödet plus hemslagen majo & säsongens gröna# "den allra  första varmkorven serverades av korvmadammer under den stora stockholmsutställningen  1930 då vi svenskar ville styla med nymodigheter inför världens besökare... korven var varm & brödet lyste med sin frånvaro så då delades vita bomullshandskar ut så inte besökarna skulle bränna sig praktiskt värre  OR NOT"

"kööörven & stompet/plätten" ...vår version av köörv & mos 125:- #veckans köörv dagens pärestomp eller pottisplätt surkål majo bondens gröna# "korvkiosk eller gatukök det kvittar där är det pulvermoset som regerar många av 1900- & 2000-talets barn är faktiskt uppvuxna med pulvermos till körven men fenomenet är rätt så nytt det var gurkindustrikungen herbert felix som snodde den brittiska uppfinningen till svenska armén på 40-talet då potatisförsörjningen stötte på problem moset ansågs oätligt av svennarna i uniform & det var först på 60-talet som felix fick till en angenämnare smakupplevelse... här i drakhuset gör vi stomp på riktigt svenska päror ska det vara hemligheten? jo heeela päror med skalet på & massor av smör" ofta har vi massor med stomp över så då kör vi på plättvarianten istället att hushålla är A&O 2019!

... drakens madalådor 

(pssst! för dig som inte känner för köörv )

dagens fralla 40:- #hembakat bröd smööör & ost och/eller salami från Tollarp skånegrönt#

matig pinnvåffla 65:- #våffla på pinne välj mellan skagen/köörv till... bra alternativ till frallan# 

skördesoppa 95:- #värmande av säsongens fångst lide lide grädde & naturvin toppas av husets pinnvåffla & pynt#

brännesnuda 115:-#drakhusets asiatiska tappning av denna skånska soppa som tidigare gjorts på fläsk kokta morötter & havre... senap eller pepparrot var de ingredienser som gjorde att det brände till i snudan här gör vi den med fried halloumiost från Nablus i malmö wasabisenap från concoct i tomelilla#

veckans sallad 125:- #veckans sovel (köttpålägg på gammalsvenska) friterade päror & säsongens gröna#

kids 55:- #husets handrullade köttbullar friterad potatis ketchup#
söndagar 11-16 

... på söndagar lägger vi även till en brunchtallrik 

brunchtallrik & våffla 145:- #köörv köttbulle fläsk potatisplätt frallebulle ost dagens "skagen" grönt & så våffla som avslutning

 

fika...

våffelbuffé 55:-

chokladboll med brynt smör25:-  

dagens kaga 45:- 

varma drycker...

thé 30:-

bryggkaffe 30:-

cappuccino 40:-

latte 40:- 

varm choklad 40:-