sotnosen i fornstugan

västra storgatan 33 291 31 kristianstad

sidan under uppbyggnad... 

klar till invigningen den 4 juni 18.00

sotnosen är som ni kanske vet en rastlös liten varelse... på jakt efter nya äventyr i kommendantsängen eller det som idag kallas tivoliparken snubblar hon över en mystisk gammal byggnad! det är byggmästare svante svenssons mästerverk som fallit i glömskan & tagits över av forntida drakar! med hjälp av borgmästarens insatsstyrka lyckas hon ta tillbaka stugan & tämja de forntida varelserna som mest hungrat efter äkta husman!

 äkta & äkta säger hon till drakarna lite hånfullt, nu får ni hänga med lite, det är trots allt 2019 & i sverige äter vi hållbart... vi tager vad vi haver & ni äter det ni blir serverade!


draken's madalådor... 

11-18 

mad för dagliga strapatser i parken

vårt danska arv... 

alltså smörrebröd

när man bor i kristianstad grundad av kung christian IV 1614 är det nog bäst att kunna lite dansk historia & varför inte börja med smörrebrödet * danmarks inofficiella nationalrätt smörrebrödet blir till under 1200-talet en sval tid med långa kalla vintrar maten är en bristvara som måste räcka ända fram till våren * saltat rökt & konserverat är det som finns att tillgå det kalla pålägget toppar tunt skivat rågbröd (gårdagens bröd minst sagt) * först på 1800-talet blir den berömda mackan något för den coola skaran & serveras på bland annat restaurangen nimb 1883

gubbens röra 65:- 

rågbröd ägg ansjovis dill gräslök majo

gubbröra" ett namn som ger en snabb vision om hur & när den serveras" enligt tore wretman * det är skarpsillen i kombination med kryddpeppar sandel & en liten jäsningsprocess som präglar denna kultförklarad svenne * här varvar vi geggan med bröd i en liten bakelse mer knas vågar vi oss inte på väck inte gubben som sover sägs det

pastej 65:- 

rågbröd leverpastej fläsk gurka lök 

"dyrlaegens natmad" som den heter på danska består av saltrulle leverpastej skivad sky & lök * här skippar vi skyn då den känns lite för 1800-talet på något sätt & byter ut rullen mot fläsk * för en mindre rapig upplevelse picklar vi den annars råa löken


soldatens falafel 105:-

falafel på vreta gulärt senapscrème skånska grödor tunnbröd

strindbergs älsklingsrätt & soldaternas plundringskäk ärtsoppan eller ärtgröten puttrade ständigt över öppen eld vid tur kom man över lite fläsk * här kör vi på en crispigare variant i skepnad av falafel på vreta gulärt * tanken är att den ska passa oss moderna allätare vegetarianer & veganer * vi behåller timjan & mejram plus den skånska senapen så klart!


mac & cheese... 

makarooner på drakens vis

våra folkkära makaroner sveriges äldsta bevarade pastarecept i cajsa wargs bok "hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber" från 1755, har hjälpt till att utspisa 60-talets barn då den moderna förvärvsarbetande kvinnan lyste med sin frånvaro i köket  här kommer två nya varianter av det pick & choose & njut av ruset, snabbare kålhydrater lär du inte hitta! 

oxen & roten 115:- 

makaroner nattbakad oxbringa cheddar pepparrotsolja rotfruktschips

i städerna har vi blivit bortskämda med "fint kött" många rynkar på näsan när de äter fetare styckdetaljer * som ni kanske vet har dock husmanskosten uppfunnits av fattiga torpare kotletten & skinkan skickades till så kallade hökarboden i stan & av resten (både fetare & lite segare köttet) fick de trolla med * högreven blev till bland annat mumsigt pepparrotskött men för att att inte skrämma stadsborna kör vi på modern "pulled biff" av skånsk oxbringa & översätter den i en tröstande pastarätt

kräftskivan 125:- 

makaroner havskräfta västerbotten pajströssel & krondillsolja

 i våra svenska vatten har det tidigare kryllat av den unika krabaten som är flodkräftan men i & med pesten som spred sig i slutet av 1800-talet begränsades kräftfisket till sensommaren & hösten därav kräftskivan * för att undvika kräftor av turkiskt kinesiskt eller amerikanskt ursprung väljer vi havskräftor som läggs in i vitlöksolja & toppar denna pastarätt tillsammans med kunglig västerbottenost

sallad... 

flygande tabbouleh 115:- 

sallad av mathavre currykylling grönt fläsk harissadressing banan- & jordnötsströssel 

"flygande jacob" är frukten av svensk radhussammanhållning & 70-talet * filosofin: trivsel & billig mat för många * 8:-/portion enligt tidningen`"allt om mat" 1976 * inga fler förklaringar följer till denna märkligt goa kombo * här blir det istället en skandinavisk tabbouleh av samma knas & smaknyanser fast med efterlängtad fräschör

drakens nudlar 125:-

sallad av tjälknöl på vilt glasnudlar syrad rabarber skånska grödor yuzudressing 

den bästa maten blir oftast till av misstag & så även tjälknölen * tänk dig torpshammar norrland  & den glada 80-talet * ragnhild nilsson ropar bestämt från vardagsrummet till gubben "ta upp älgsteken & tina den i ugnen lite försiktigt" * nästa dag hittas köttknölen alldeles bortglömd * räddningen blir ett bad i saltlag med mört & gott resultat * rätten blir 1982 utsedd till medelpads landskapsrätt av ica-kuriren bra jobbat ragnhild * knas är kalas så här blir det en fräsch nudelsallad med svensk rabarberkult & österländsk drakstuk



kids 55:-

tockafarmens köttbullar av tupp makaroner ketchup

 även fast de är älskade av många kulturer ligger dessa runda skapelser svensken extra nära till hjärtat stora som små * köttbullen nämns för första gången i skrift av cajsa warg 1754 men bli inte poppis förrän någon gång under 1800-talet * klassiskt käkar vi dessa med gräddsås & lingon men här kämpar vi för husfriden & håller det enkelt såsom småttingarna vill ha det! 



gotte 

dammsugaren bakad choklad arrak marsipancrème

ambrosia mazarin bakad mazarinfyllning husets frosting frystorkad apelsin

våfflor husets våffla skånsk sylt grädde & husets toppingar 

drakbullar & wiener säsongens fikabröd by axelssons

glass kult med otto eller handdoppat med mina's 

7 sorters kakor ny tappning av våra älskade småkakor by concoqt lilla rå råboll, laktosfri & vegansk

mad till mjöd...

18-22 

knas kalas & lite kras 

kvällsföda för drakar 

aw-älskare familjer & pensionärer 

typ alla

att bottna med... 

våra konserver 75:- makrill boquerones oliver välj något smarrigt så bjuder vi på husets bröd & ärtsmör 

fisken i ladan 105:-

gullefjun 85:- 

äggakaga på pinne 85:-



lide mera...

inrökt lask

ramen à la dansk 

pulled porter  



på maden... 

minas praliner specialttillverkade för drakhuset
ost
vitmögel grönmögel & en hårdis concoqts marmelader & knäcke

dammsugaren bakad choklad arrak marsipancrème

ambrosia mazarin bakad mazarinfyllning husets frosting frystorkad apelsin

våfflor husets våffla skånsk sylt grädde & husets toppingar 

drakbullar & wiener säsongens fikabröd by axelssons

glass kult med otto eller handdoppat med mina's 

7 sorters kakor ny tappning av våra älskade småkakor by concoqt  

lilla rå råboll, laktosfri & vegansk