sotnosen i fornstugan

västra boulevarden 33 291 31 kristianstad

öppet

sommar 2019

tisdag till lördag 11-22

aktivitetskalender
vecka 29
16
JULI 18.00 
SPELKVÄLL vinnaren i sällskapet utlovas ett fint drakpris
19 juli 19.00
dj little lou malmövibbar med skånes skönaste pingla

20 juli 20.00
the jonestown fruit drinkers , fri entré
 

sotnosen är som ni kanske vet en rastlös liten varelse... på jakt efter nya äventyr i kommendantsängen eller det som idag kallas tivoliparken snubblar hon över en mystisk gammal byggnad! det är byggmästare svante svenssons mästerverk som fallit i glömskan & tagits över av forntida drakar! med hjälp av borgmästarens insatsstyrka lyckas hon ta tillbaka stugan & tämja de forntida varelserna som mest hungrat efter äkta husman!

 äkta & äkta säger hon till drakarna lite hånfullt, nu får ni hänga med lite, det är trots allt 2019 & i sverige äter vi hållbart... vi tager vad vi haver & ni äter det ni blir serverade! 

i svea lever vi gött & det betyder att arbetskraften är dyr som så bör vara... för att kunna hålla humana priser har vi valt att använda oss av ett pucksystem, jo extremt fula & högljudda små rymdskepp som piper när maten är klar alltså beställs all mat & dryck i baren & ja ni får ta en extra promenix & hämta den förhoppningsvis smaskiga maten alldeles själva! 

å så till de goda nyheterna: vi är extremt selektiva med all mat & dryck som serveras i drakhuset, våra drakar är kräsna & det bör ni också vara! gärna svenskt & lokalt men lide lide smaskigheter från fjärran är heller inte fel!


draken's madalådor... 

11-17.00 

mad för dagliga strapatser i parken

vårt danska arv... 

alltså smörrebröd

när man bor i kristianstad grundad av kung christian IV 1614 är det nog bäst att kunna lite dansk historia & varför inte börja med smörrebrödet * danmarks inofficiella nationalrätt smörrebrödet blir till under 1200-talet en sval tid med långa kalla vintrar maten är en bristvara som måste räcka ända fram till våren * saltat rökt & konserverat är det som finns att tillgå det kalla pålägget toppar tunt skivat rågbröd (gårdagens bröd minst sagt) * först på 1800-talet blir den berömda mackan något för den coola skaran & serveras på bland annat restaurangen nimb 1883

sommarfångst 65:- 

rågbröd varmrökt lax picklad rabarber majo

en titt till fiskrögeriet är en sommarplikt liksom smulpaj & rabarber * här kombinerar vi båda i ett smörre där pressgurkan ersätts av picklad rabarber * fantastiskt bra tips för den som behöver bli av med denna sommarplåga busenkelt 123-lag & lite kryddor * gött

pastej 65:- 

rågbröd leverpastej fläsk gurka

"dyrlaegens natmad" som den heter på danska består av saltrulle leverpastej skivad sky & lök * här skippar vi skyn då den känns lite för 1800-talet på något sätt & byter ut rullen mot fläsk 


soldatens falafel 105:-

falafel på vreta gulärt senapscrème skånska grödor tunnbröd

strindbergs älsklingsrätt & soldaternas plundringskäk ärtsoppan eller ärtgröten puttrade ständigt över öppen eld vid tur kom man över lite fläsk * här kör vi på en crispigare variant i skepnad av falafel på vreta gulärt * tanken är att den ska passa oss moderna allätare vegetarianer & veganer * vi behåller timjan & mejram plus den skånska senapen så klart!


mac & cheese... 

makarooner på drakens vis

våra folkkära makaroner sveriges äldsta bevarade pastarecept i cajsa wargs bok "hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber" från 1755, har hjälpt till att utspisa 60-talets barn då den moderna förvärvsarbetande kvinnan lyste med sin frånvaro i köket  här kommer två nya varianter av det pick & choose & njut av ruset, snabbare kolhydrater lär du inte hitta! 

oxen & roten 115:- 

makaroner nattbakad oxbringa cheddar pepparrotsolja rotfruktschips

i städerna har vi blivit bortskämda med "fint kött" många rynkar på näsan när de äter fetare styckdetaljer * som ni kanske vet har dock husmanskosten uppfunnits av fattiga torpare kotletten & skinkan skickades till så kallade hökarboden i stan & av resten (både fetare & lite segare köttet) fick de trolla med * högreven blev till bland annat mumsigt pepparrotskött men för att att inte skrämma stadsborna kör vi på modern "pulled biff" av skånsk oxbringa & översätter den i en tröstande pastarätt

kräftskivan 125:- 

makaroner havskräfta västerbotten pajströssel & krondillsolja

 i våra svenska vatten har det tidigare kryllat av den unika krabaten som är flodkräftan men i & med pesten som spred sig i slutet av 1800-talet begränsades kräftfisket till sensommaren & hösten därav kräftskivan * för att undvika kräftor av turkiskt kinesiskt eller amerikanskt ursprung väljer vi havskräftor som läggs in i vitlöksolja & toppar denna pastarätt tillsammans med kunglig västerbottenost

sallad... 

flygande kylling 115:- 

sallad av pära currykylling grönt harissadressing banan- & jordnötsströssel 

"flygande jacob" är frukten av svensk radhussammanhållning & 70-talet * filosofin: trivsel & billig mat för många * 8:-/portion enligt tidningen`"allt om mat" 1976 * inga fler förklaringar följer till denna märkligt goa kombo * här blir det istället en matig sallad med samma knas & smaknyanser fast med efterlängtad fräschör



kids 55:-

tockafarmens köttbullar av tupp makaroner ketchup

 även fast de är älskade av många kulturer ligger dessa runda skapelser svensken extra nära till hjärtat stora som små * köttbullen nämns för första gången i skrift av cajsa warg 1754 men bli inte poppis förrän någon gång under 1800-talet * klassiskt käkar vi dessa med gräddsås & lingon men här kämpar vi för husfriden & håller det enkelt såsom småttingarna vill ha det! 



gotte 

dammsugaren bakad choklad arrak marsipancrème

ambrosia mazarin bakad mazarinfyllning husets frosting frystorkad apelsin

våfflor husets våffla skånsk sylt grädde & husets toppingar 

drakfika säsongens fikabröd by axelssons

glass kult med otto eller handdoppat med mina's 

7 sorters kakor ny tappning av våra älskade småkakor by concoqt       lilla rå by mina råboll, laktosfri & vegansk

mad till mjöd...

18-22 

knas kalas & lite kras 

kvällsföda för drakar 

aw-älskare familjer & pensionärer 

typ alla

att bottna med... 

snacks 95:- 

välj mella makrill/boquerones/sardiner/sardeller/oliver husets bröd & ärtsmör

vårt kära smörgåsbord är från början en frukt av den konserverande förvaringen med nyanser av ostindiska kryddor såsom nejlika & kryddpeppar * egentligen lite av nordens tapas *
  här väljer du mellan makrill boquerones eller varför inte oliver * till det plockar du av husets smörgås alltså skådebröd plus vispat ärtsmör

gullefjun 85:-

frittade vingar husets majo havtornshetta 

hönan & kyllingen har länge varit lika med festmat * på 60-talet rusar köttet i pris & fattiglapparna får ta till med modern frysteknink * kyllingen tar plats som helgmat * 70-talets hippies dissar fågelindustrin & kyllingen sjunker återigen på hitlistan * år 2019 har vi i svenska södern tack & lov fin fin majspippi som både smakar & mår väl * de nattbakade vingarna får lite crisp i fritösen & hottas upp med heta havtorn * amerikaniseras mera med "rund" majo

äggakaga på pinne 85:-

 äggakaga "ish" på en pinne lingonkaramelliserat fläsk majo

kolbulle ugnspannkaka eller som vi säger i skåne äggakaga * denna viktväktarpärla ska toppas med fläsk en viktig beståndsdel av det skånska djuret eller odjuret "gårillen" gås-gris-sill * lingon till sägs det men här karamelliserar vi lingonen tillsammans med fläsket & bara lide lide socker



lide mera...

soldatens falafel 105:-

falafel på vreta gulärt senapscrème skånska grödor tunnbröd

strindbergs älsklingsrätt & soldaternas plundringskäk ärtsoppan eller ärtgröten puttrade ständigt över öppen eld vid tur kom man över lite fläsk * här kör vi på en crispigare variant i skepnad av falafel på vreta gulärt * tanken är att den ska passa oss moderna allätare vegetarianer & veganer * vi behåller timjan & mejram plus den skånska senapen så klart!

inrökt lask 145:-

varmrökt lax ättiksmarinerad gurka vårlök & grödor dillcrème friterad lök 

ättikan har länge präglat den balanserande syran i vår svenska folksjäl * i skåne är den även en lokalkändis från perstorp av alla ställen * vad vore husmanskosten utan denna syra som tillsammans med tonvis med socker utgör vår sötsura smakpreferens * inkokt lax eller lask blir till rökt sorry gamlingarna men vi gillar det bättre men vi pressar gurkan med massor av ättika & socker så smaken är där * tillsammans med friterad lök för textur & vår älskade dill tror vi att vår" lask" platsar fint hos alla husmansälskare

ramen à la dansk 155:- 

husets hönsbuljong nudlar skånegrönt knaprig fläsksida rapsfurikake
 vad har danmark & japanerna gemensamt? ramen så klart fast danskarna äter det som två rätter * vi slår ihop dansk kycklingsoppa & deras berömda stek toppar det med raps- & noriströssel plus självklart skånegrönt * dejlig

pulled porter 165:-

nattbakad oxbringa i smörstekt bröd friterad pära porter- & vinbärsreduktion cheddar & lageraioli

söndagssteken är egentligen en rätt så modern grej inom den svenska husmanskosten * att servera en stek som huvudattraktion & tranchera den vid bordet är egentligen ett franskt påhitt * men sådana är vi i svea vi låter oss inspireras av andra kulturer vilket vi lätt assimilerar & gör till något eget * portersteken har alltså flyttat in i våra hem sedan 1900-talet så det var nästan dags för en make over * så nära ni kommer att komma till en hamburgare på detta ställe helt enkelt



på maden... 

minas praliner specialttillverkade för drakhuset
ost
vitmögel grönmögel & en hårdis concoqts marmelader & knäcke

dammsugaren bakad choklad arrak marsipancrème

ambrosia mazarin bakad mazarinfyllning husets frosting frystorkad apelsin

våfflor husets våffla skånsk sylt grädde & husets toppingar 

drakfika säsongens fikabröd by axelssons

glass kult med otto eller handdoppat med mina's 

7 sorters kakor ny tappning av våra älskade småkakor by concoqt  

lilla rå by mina råboll, laktosfri & vegansk